700 къщи за гости, построени с пари от ДФЗ

700 къщи за гости са построени с европейски средства, отпуснати от ДФ „Земеделие“, но от 5 до 10 на сто от тях не се използват с цел развитие на туризма, а за лични нужди. Това съобщи земеделският министър Румен Порожанов пред bTV.
По заложения бизнес план, в тези къщи трябва да има натовареност от поне 200 дни, но това не се изпълнява. Според Порожанов е възможно бизнеспланът да е труден за реализиране и поради тази причина досега не са налагани санкции, като има направени само предписания за отстраняване на проблеми.
Министърът посочи, че проблемите в Програмата за развитие на селските региони идват от лоша нормативна уредба и слаби изисквания и контрол.
„Преди около месец бяха идентифицирани пет групи стоки, които да бъдат изследвани – детски храни, сокове, шоколадови изделия, млечни, месни, газирани напитки. Експерти са определили показателите, които да бъдат изследвани продуктите и са купени над 30 вида стоки от чужди супермаркети, каза Порожанов.
Той направи и коментар по повод проверката за двойния стандарт в храните, станала тема и на извънредно министерско заседание, като обясни, че резултатите ще станат ясни между 15 и 22 юни.
Министърът обясни, че изследванията ще се правят в наши акредитирани лаборатории и ще засегнат няколко аспекта. Един от тях ще е сравнение на етикета за това дали има разлики в състава и на какво се дължи ако има, както и сравнение на цените на продуктите.
„До момента нямаме данни да има стоки, които са вредни за здравето“, категоричен е земеделският министър.
По повод родното производство на плодове и зеленчуци Порожанов заяви, че през последните години подпомагането на държавата към производителите се е подобрило и има редица инвестиционни мерки – складове и хладилни бази.
Източник: fermer.bg
email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE