Танева: След 9 декември пускаме плащанията по СЕПП

След като обявихме готовност да започнем от 18 октомври плащанията за животновъдите, до 8 декември ще платим и 100% от обвързаната подкрепа по всички схеми в сектора. Това обяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева при откриването на 15-тото Национално животновъдно изложение, което се провежда край Сливен. За първи път през тази година още през декември ще бъдат преведени и средствата и за двете категории необлагодетелствани райони от подмярка 13.1 от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съобщи още Танева.

През тази година изложението бе посетено за пръв път и от министър-председателя Бойко Борисов, който заяви, че до края на 2019 г. са осигурени всички плащания в земеделието, включително и планираните като авансови. На свой ред министърът на земеделието добави, че след 9 декември ще има готовност и за превеждане на средствата по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП). Общо до края на годината в сектора ще влязат около 1 млрд. лв., уточни тя.

Ще припомним, че от 18 октомври Държавен фонд „Земеделие” ще започне плащанията по преходната национална помощ за говеда и дребни преживни животни. Интересно е, че за пръв път ще бъдат платени 100% от средствата за обвързаната подкрепа за животновъдите.

Източник: sinor.bg

email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE