Стефановден е!

На третия ден от Рождество Христово християните почитат паметта на свети Стефан, наричан още първомъченик, защото от времето на Апостол Павел той е първият последовател на християнската вяра, загинал като мъченик.

На гръцки Стефан означава венец. Сведенията за светията са ограничени и идват главно от новозаветната книга „Деяния на светите апостоли“.

Предполага се, че той е живял през първи век от новата ера и е елинизиран евреин, който е сред първите дякони в ранната християнска общност в Йерусалим. Заради религиозните си възгледи е обвинен пред еврейския Синедрион в богохулство, осъден е и е убит с камъни около 34 година от новата ера.

През 415 г. мощите на първомъченика Стефан били открити чрез чудно видение, което имал един свещеник. Поставени са в Сионския храм в Йерусалим, където се намират и днес.

Според народните обичаи на днешния ден трапезата отново е презнична, като задължително на масата трябва да има свинско месо с кисело зеле и баница с месо.

На 27 декември честит имен ден на всички, които носят имената Стефан и Стефка и производните им – Стефи, Стефко, Стефчо, Станул, Стеван, Степан, Стефа, Стефана, Стефанка, Стефания, Стефани, Стамен, Стамена, Стан, Стана, Стане, Станимир, Станимира, Станислав, Станислава, Станчо, Светлин, Чаньо, Чанко, Чанка, Венко, Венче, Вени, Венета, Венка, Венчо, Венцислав, Венцеслав, Венцеслава, Венцислава, (поради това, че в превод от гръцки Стефан означава венец, на този ден могат да празнуват и тези имена или на Цветница), Стоян, Стоянка, Стойко, Цанко, Цанка, Цоньо, Цонка, Цонко, Цончо, Стоил, Стоилка, Стойчо, Заприн, Запрян, Заприна, Запринка, Запряна.

email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE