Слънце, дъжд и слани през септември. Вижте кога

Септември започва почти есненно, с по-ниски температури и дъжд. Агрометеорологичните условия ще се определят от неустойчиво време, но до края на месеца то няколко пъти ще се промени, става ясно от прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Валежите през първото десетдневие на месеца ще подобрят влагозапасите в горните почвени слоеве – предпоставка за качествено провеждане на предсеитбените обработки на площите, предвидени за засяване със зимна рапица, култура изискваща прецизна агротехника, обръщат внимание агрометеоролозите. Те отчитат, че повсеместните валежи в края на август са били закъснели за част от късните полски култури, които заради дефицита на почвена влага са приключили преждевременно развитието си.

„В началото на септември последните фази от развитието на късните хибриди царевица, преодолели отрицателните последици от задълбочилата лятна суша, ще протичат при температури около и под климатичните норми. През първото десетдневие среднокъсните хибриди ще встъпят във восъчна и пълна зрелост. При късните хибриди ще протича млечна и преход към восъчна зрелост”, прогнозират от НИМХ.

Очакваните чести валежи в началото на месеца обаче ще повишат риска за развитие на някои гъбни болести – сиво гниене по зреещата гроздова реколта, късно кафяво гниене по плодовете на овошките.

През второто десетдневие агрометеорологичните условия ще претърпят промяна. Слънчевото и топло време през повечето дни ще благоприятства синтеза и отлагането на повече захари в плодовете на есенните сортове овошки. До средата на септември късните царевични хибриди ще приключат развитието си, при ориза ще се наблюдава восъчна и пълна зрелост. През този период съществени валежи не се прогнозират и условията ще бъдат подходящи за освобождаване на площите от слънчогледа и по-ранните хибриди царевица, за провеждане сеитбата на зимната рапица.

През третото десетдневие на септември ще се наблюдават обичайните за края на лятото и началото на есента преходни промени в агрометеорологичните условия, с по-ниски минимални температури.

НИМХ: През втората половина от десетдневието във високите полета се очакват слани, което трябва да се има предвид при прибиране на зеленчуковите култури подлежащи на осланяване (домати, пипер).

Прогнозираните валежи в началото на есента ще осигурят влага за нормалното протичане на началните фази от вегетацията на зимната рапица. В края на септември при част от засетите в агротехнически срок посеви ще се наблюдава фаза поникване. Във фаза поникване повреди по рапицата нанасят рапичната стъблена бълха (възрастни индивиди) и рапичната листна оса (лъжегъсеници), което изисква обследване на поникналите посеви и при численост на вредителите над прага на икономическа вредност (ПИВ за рапичната стъблена бълха – 2 бр. бръмбари на m²; ПИВ за рапичната оса 2-3 броя лъжегъсеници на m²) своевременно третиране, подчертават експертите.

Източник: agri.bg

email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE