Официално: Има опасност от недостиг на храни по света

Има риск от недостиг на храни на световния пазар заради сътресенията в световната търговия и във веригите за снабдяване с хранителни продукти, свързани с панепидемията от коронавируса Covid-19.

Предупреждението е отправено от две агенции на ООН, както и от Световната търговска организация (СОТ), предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Несигурността, свързвана с наличните обеми на хранителни продукт, може да предизвика вълна на ограничения в износа им и да доведе по този начин до недостиг на световния пазар.

Това заявяват в общо комюнике, какво рядко се е публикувало досега, китаецът Цю Дуню, който ръководи Организацията на ООН по прехраната и земеделието (ФАО), етиопецът Тедрос Адхеном Гебрейсус, който е генерален директор на Световната здравна организация (СЗО) и бразилецът Роберту Азеведу, генерален директор на Световната търговска организация (СТО).

Според трите организации, които отговарят за здравето, изхранването и търговията в света, важно е да се гарантират търговските обмени и то най-вече, за да се избегне недостиг на хранителни стоки. Това се посочва в текста на общото им комюнике, получено в Париж.

Трите организации са обезпокоени от забавянето на движението на работници от хранително-вкусовата промишленост, което блокира дейността на много западните земеделски производители

Тревога будят и забавянията по границите на товарни превози, които транспортират стоки.

ФАО, СЗО и СТО подчертават необходимостта от защита на заетите в производството на хранителни продукти и в преработвателната промишленост, както и в търговията, за да се минимизира разпространението на вируса в сектора и да се запазят веригите за снабдяване с хранителни продукти.

Когато става въпрос да се запази здравето и благоденствието на техните граждани, страните трябва да направят така, че всички търговски мерки да не нарушават веригата за снабдяване с храни, подчертават ръководителите на ФАО, СЗО и СТО.

Именно в такива периоди като сегашния международното сътрудничество е от основно значения. Трябва да гарантираме, че отговорът ни на пандемията от Covid-19 не създава неволно неоправдан недостиг на основни продукти и изостря глада и недохранването, заключават тримата ръководители.

Източник: agri.bg

email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE