От 47 сигнала за нередности по ПРСР 16 са дадени на финансовата инспекция

От началото на година досега във фонд „Земеделие“ са постъпили 47 сигнала за нередности, свързани с изпълнението на проекти по Програмата за развитие на селските райони ПРСР, от които 16 са дадени за разследване от Дирекция „Защита на финансовите интереси на Европейския съюз“(АФКОС) и прокуратурата. Това съобщиха от дирекция „Противодействие на измамите“ към фонда по повод контрола, който самото ведомство провежда върху разходването на евросредствата.

След скандалите с къщи за гости, от които се разбра, че огромна част от проектите не се използват по предназначение, възникна огромен въпрос за това доколко адекватен е контролът, упражняван от инспектората на самия фонд. И защо хората нямат доверие на администрацията, назначена с единствената цел – да не допуска схеми за източване на евросредствата и държавните помощи.

За читателите на Синор.БГ поискахме от фонда данни за резултатите от проверките, направени по сигнали от граждани. Стана ясно, че десет години след присъединяването на страната в ЕС хората пращат немалко сигнали, което показва, че българинът не е безразличен към схемите. За по-малко от пет месеца във ведомството са постъпили 47 сигнала за нарушения от 72 бенефициента по ПРСР, изпълняващи 41 проекта, поясниха от дирекцията.

По тях за 25 от проверките не са установени правонарушения по Наказателния кодекс, но пък цели 16 са предоставени на компетентните органи – Дирекция „Защита на финансовите интереси на Европейския съюз“(АФКОС) или прокуратурата. Останалите 31 проекта, за които са получени сигнали, са в процес на разглеждане, като по тях се извършват допълнителни проверки, поясниха от ведомството. Това означава, че по 10 проекта има установени 16 нарушения, което си е голям процент, откъдето и да го погледнеш.

Синор.БГ тепърва ще зададе въпроси за резултатите от проверките и на Дирекция „Защита на финансовите интереси на Европейския съюз“(АФКОС), където са пратени за последващ контрол 16-те проверки от фонда. Като второ звено по веригата там би трябвало да са пращани и предишните сигнали с къщите за гости, както и съмнителни проекти на местните инициативни групи МИГ, голяма част от които според запознати са напълно фалшиви, от селски райони с развити МИГ-ве.

Остава да се видят и резултатите от прокурорската проверка по всичките проекти на къщите за гости, разпоредена преди месец, за които инспекторатът на ведомството е бил отговорен, но по неясни причини ги е подминал. А както видяхме от справката по-горе, сигнали от местните хора е имало – и те не са малко.

Източник: sinor.bg

email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE