Нов зам.-министър в земеделието

Ще бъде назначен още един заместник министър на земеделието. Той ще бъде с ресор биологично производство, плодове и зеленчуци.
Това каза Веселина Ралчева от Българска асоциация „Биопродукти“ (БАБ) пред Фермер.БГ, след протеста, който се състоя днес пред ресорното ведомство.
„От нашия бранш нямаме претенции към зам.-министър Вергиния Кръстева, но към нея се прехвърлиха много ресори. Мисля, че министър Порожанов сам вижда, че има сериозен проблем и хаос, и ще го изчисти. Искаме да бъдат назначени хора, които милеят за българското производство и искат да го развиват“, добави Ралчева.
По думите й утре ще бъде подписан меморандум за всички договорености, които са постигнати днес между производителите и земеделският министър Румен Порoжанов.
По време на брифинг, който приключи преди минути, стана ясно, че действително ще бъде назначен нов зам.-министър. Министър Румен Порожанов очаква секторът да предложи човек за тази позиция. Относно некомтепентните служители, в които го обявиха биопроизводителите, той коментира: „Даваме си сметка, че имаме проблеми с административния капацитет. Обявили сме конкурси и очакваме от сектора да ни предложат компетентни хора“, каза Порожанов.
На срещата се обсъдиха и промените в спорната Наредба 5.
„По две точки имаме пълно разбирателство. Това е да не се отнема лиценза при еднократно отклонение и да се определи разумен брой проби“, обясни ресорният министър.
Относно обвиненията на производителите от по-рано днес, Румен Порожанов коментира, че субсидиите, които биофермерите получават са между 250 и близо 400 лв./дка, в зависимост от натрупването на мерките, по които те работят.
Източник: fermer.bg
email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE