Новите изключителни мерки на ЕК в подкрепа на агросектора

Еврокомисията предлага допълнителни изключителни мерки за по-нататъшно подпомагане на най-засегнатите от коронавируса селскостопански и хранителни пазари в ЕС, съобщиха от пресцентъра на ЕС. Представеният на 22 април пакет включва мерки за помощ за частно складиране (PSA) в сектора на млякото и месото, разрешаване на мерките за самоорганизация на пазара от оператори в силно засегнати сектори, гъвкавост в производството на плодове, зеленчуци и вино,а също и някои други програми за подпомагане на пазара. Възможността за частно складиране на продукти от млечни продукти и месо са възможни и за България, но решението трябва да се вземе от министерството.

По думите на еврокомисаря по земеделие Януш Войчоховски мерките са изключително належащи, на фона на последиците от коронавирусната криза и осигуряване на стабилност в бъдещите цени и производство, за да няма дефицити на пазара.

Ето на каква помощ ще разчитат фермерите в ЕС.

Помощ за частно съхранение: Комисията предлага да предостави помощ за частно съхранение на млечни продукти (обезмаслено мляко на прах, масло, сирене) и месни продукти (говеждо, овче и козе месо). Тази схема ще позволи временно изтегляне на продукти от пазара за минимум от 2 до 3 месеца и максимален период от 5 до 6 месеца. Тази мярка ще доведе до намаляване на предлаганото предлагане на пазара и ще балансира пазара в дългосрочен план.

Гъвкавост за програми за подпомагане на пазара: Комисията ще въведе гъвкавост при прилагането на програми за подпомагане на пазара на вино, плодове и зеленчуци, зехтин, пчеларство и училищната схема на ЕС (мляко, плодове и зеленчуци). Това ще позволи преориентиране на приоритетите за финансиране към мерки за управление на кризи за всички сектори.

Изключителна дерогация от правилата на ЕС в областта на конкуренцията: Комисията ще разреши дерогацията от определени правила за конкуренция съгласно член 222 от Регламента за общата организация на пазарите, която позволява на операторите да приемат пазарни мерки за самоорганизация, приложимо за сектора на млякото, цветята и картофите. Конкретно на тези сектори ще бъде разрешено колективно да предприемат мерки за стабилизиране на пазара.

За сектора на млякото ще бъде разрешено да планират колективно производство на мляко, а на сектора на цветята и картофите ще бъде разрешено да изтеглят продукти от пазара. Ще се разрешава и съхранение от частни оператори. Такива споразумения и решения са валидни само за период от максимум шест месеца. Движението на потребителските цени ще се следи отблизо, за да се избегнат неблагоприятни ефекти.

Комисията цели тези мерки да бъдат приети до края на април. Преди това е необходимо държавите-членки да бъдат консултирани и да гласуват за тези мерки. Следователно те подлежат на промяна. Пълната подробност на тези предложения ще бъде разкрита в момента на окончателното им приемане.

Пакетът, обявен преди два дни, следва мерките, приети преди време в подкрепа на сектора на земеделието и храните при настоящата криза, като увеличени суми за държавна помощ, по-високи авансови плащания и удължени срокове за подаване на искания за плащане. Повишената гъвкавост по отношение на правилата на Общата селскостопанска политика има за цел да облекчи административната тежест за фермерите и националните администрации.

Източник: sinor.bg

email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE