Ето процедурата за обезщетяване на собствениците на прасета

Стопаните във Видинско, които чакат обезщетения заради доброволното умъртвяване на своите прасета, вече могат да подават заявления за обезщетение, стана ясно след среща на Областна администрация-Видин вчера.

В прессъобщението на Община Видин ясно са посочени изискванията, на които трябва да отговарят животновъдите, за да получат обещаните им компенсации, както и документите, които трябва да предоставят в кметството на съответното населено място. За град Видин това е Информационният център в сградата на Общината.

Финансовата помощ е за собственици на до 5 прасета, разположени в санитарните зони във ферми тип „лично стопанство“. Стопаните трябва да са отглеждат животните за угояване, да не ги продават на пазара и да добиват месо само за лични употреба.

Нужно е засегнатите стопани да фигурират в списък, изготвен от кмета или кметския наместник на населеното място. Списъкът трябва да е предоставен в Областната епизоотична комисия (ОЕК) и да е заверен от областния управител и от официалния лекар с подпис и печат.

Собствениците на прасета ще бъдат подпомогнати с 300 лв. на ферма тип „лично стопанство“ в санитарните зони. Средствата имат за цел да покрият разходите им за дезинфектанти и консумативи за извършване на дезинфекция след доброволното клане.

Санитарните зони включват обекти тип „заден двор“ в 20-километровата зона около индустриалните ферми, както и тези, които са в населени места с висок риск за разпространяване на заболяването и са определени с решение на ОЕК.

Необходимите документи включват заявление по образец, с което стопанинът декларира, че е извършил доброволно клане, почистване и дезинфекция с посочване на наименование и количество на закупените дезинфектанти и консумативи.

Важно условие е обектът да не се населява с прасета за най-малко 12 месеца след последната дезинфекция, без да е регистриран. Изисква се още констативен протокол по образец за извършено клане, почистване и дезинфекция, издаден и подписан от кмета или кметския наместник.

Източник: agri.bg

email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE