До декември авансово ще се плащат 70 на сто от директните плащания

Европейската комисия прие днес две нови мерки в помощ на фермерите и на работещите в хранителновкусовата промишленост. Целта е да се увеличи паричният поток към земеделските стопани, като в същото време се ограничи и административната тежест в тези особено трудни времена, съобщиха от пресцентъра на ЕК.

За да засилят постъпленията на фермерите, Еврокомисията ще увеличи авансoвите суми за директни плащания от 50% на 70%, като те ще започнат да се превеждат от средата на октомври, се посочва в прессъобщението.

Авансовите плащания при програмата за развитие на селските райони също се вдигат от 75% на 85%.

За допълнителна гъвкавост държавите членки ще могат да плащат на земеделските стопани, преди да приключат всички проверки на място.

Втората мярка е да се намалят физическите проверки на място, като те ще се извършват върху 3 вместо върху 5 на сто от площите. При настоящите извънредни обстоятелства е от решаващо значение да се сведе до минимум физическият контакт между земеделските стопани и инспекторите, са мотивите за тази мярка.

Еврокомисията предоставя възможности и за гъвкавост по отношение на графика на проверките. Държавите членки ще могат да използват алтернативни източници на информация, които да заменят традиционните посещения на място в стопанствата (напр. сателитни снимки или снимки с отбелязана геолокация, за да се докаже, че са направени съответните инвестиции). Това ще даде възможност за най-ефективно използване на ресурсите, за спазване на правилата за социална дистанция и ще намали административната тежест, както и ще спомогне да се избегнат ненужни забавяния при обработването на заявленията за помощи, за да се гарантира, че субсидията се изплаща на земеделските стопани във възможно най-кратък срок.

Източник: sinor.bg

email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE