Двойно повече са проектите по 6,3 за малки стопанства, внесени до края на септември

Изключителен наплив от проекти се наблюдава по подмярка 6.3 „Стартова помощ за развитието на малки стопанства“, чийто втори прием се отвори тази година. Прозорецът беше достъпен от края на юни до края на септември, като депозираните предложения са 2 450 за близо 71,8 млн. лв., което е два пъти повече от заделения бюджет, съобщиха за Синор.БГ от фонд „Земеделие“.

Общият размер на средствата, които се предоставят по процедурата за подпомагане на малки земеделски стопанства, възлиза на 43 027 600 лв. Финансовата помощ за един кандидат e до 29,3 хил. лв. (15 000 евро) за период от пет години.

Подобно на останалите приеми и този стана електронно чрез Интегрираната система за управление на средствата по европейските програми ИСУН, припомниха от ведомството.

На този етап все още не е направено разпределение на кандидатите по сектори, тъй по екшън плана на фонда с предимство се обработват забавените проекти по голяма част от останалите мерки.

Основното изискване по този прием е стандартният производствен обем (СПО) на кандидатстващите стопанства да бъде между 2 000 евро и 7 999 евро. Кандидатите трябва да са регистрирани по наредба 3 като земеделски стопани и да са получили от земеделска дейност най-малко 33 на сто от общите си приходи/доходи за предходната календарна година.

С приоритет в одобряването на проектите са стопаните от сектори „Животновъдство“, „Плодове и зеленчуци“ и „Етерично-маслени култури“, както и сертифицирани биопроизводителители или стопанства от планински райони.

Източник: sinor.bg

email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE