Грудев: Заели сме се да стопим 18-месечните забавяния при оценката на проектите

В първата седмица от назначението си новият директор на фонд „Земеделие“ Васил Грудев се е сблъскал с неочакван проблем, свързан с огромното забавяне при обработката на проектите по Програмата за развитие на селските райони ПРСР през последните две години, за което лично той не може да намери обяснение.

„При проектите за млади фермери открихме 18-месечно забавяне, като дори за незначителни проблеми са търсени консултации с Европейската комисия, което е чиста проба търсене на оправдание“, посочи Грудев.

Подобно било състоянието при проекти по подмярка 4,2 за преработка на селскостопанска продукция, където хората са чакали цели 16 месеца за одобрение, което е недопустимо за всеки инвестиционен проект, където са вложени милиони лева съфинансиране от страна на бизнеса.

Година и половина се е точело одобрението и на горските мерки. И всичко това на фона на финансовите корекции, които България ще понесе поради забавяне на междинното изпълнение на ПРСР и неусвоен ресурс.

За да се справи с проблема, Грудев е разпоредил до двайсетина дни да приключи работата по проектите за млади фермери, така че още през август те да бъдат подписани.

„Неочакваната за мен ситуация леко ще забави намерението ми за създаване на кол център, където чрез електронна връзка бенефициентите да могат да се свързват директно с експертите“, посочи Грудев. Добрата новина е, че кадровият проблем във фонда е решен и всички директори, излезли в отпуск или болнични покрай прокурорските проверки, вече са на поста си и ще се работи на пълни обороти, посочи новият изпълнителен директор.

Източник: sinor.bg

email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE