Горещото време заплашва реколтата от домати

На фона на сериозните климатични промени на планетата световните доставки на преработени домати ще намалеят с 6% под нивото на успешните 1999-2009 г., прогнозират учени в списание Nature Food, съобщава rosng.ru.

В изследването участие са взели датски и италиански учени и американски експерти, включително от НАСА. За да проучат проблема, те са изследвали възможното състояние на най-важните култури в света на фона на природната аномалия.

Глобалното затопляне ще се отрази най-силно на елитните сортове, които се използват за производството на кетчуп, сосове за пица, доматен сок за паста. Използваните за преработка сортове обикновено се отглеждат на открито, което ги излага на по-висок риск.

Учените са съставили 5 различни климатични модела за ефекта на глобалното затопляне върху доматите в най-големите страни производители – такива като САЩ, Италия и Китай. Трите държави, взети заедно, произвеждат 65% от световната реколта от домати, използвани за преработка. Във всяка една от прогнозите показателят рязко намалява и в трите страни в рамките на близките 30-40 години.

Най-сериозен проблем ще имат фермерите в Италия и южната част на Калифорния, които не само се сблъскват с по-високите температури от обичайното, но и с дефицит на вода. Именно на тези територии е концентриран значителен брой предприятия за преработка на домати, подчертават учените.

Източник: agri.bg

email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE