В средата на януари 2020 г. ще е ясно дали ще има нови приеми за биофермери

При положителен резултат от проверките на Европейската комисия за контрола върху българските биологични производителите, който приключи на 29 ноември, секторът ще разполага с 40 милиона евро за подпомагане през преходния период на прилагане на ОСП до 2022 г. Дали обаче ще има положителен резултат, ще стане ясно в края на декември т.г., когато одитната комисия, проследила контрола върху биосектора, ще изпрати до министерството на земеделието становището си от проверките, съобщи министърът на земеделието Десислава Танева. Тя обясни това в последния ден от одита на евроекспертите, извършена в периода от 19 до 29 ноември т.г.

Освен сертифициращите организации експертите от ЕК са обследвали подробно всичко – от административните системи за контрол и регистрацията на биологичните стопанства до самите биоферми.

„През последните шест месеца ние изпълнихме екшън план, като вече имаме почти изцяло е попълнен регистър на биологичните оператори. Въведохме система за контрол и за сертифициращите лица. Всички оператори, които са в рискови групи по вид култури и обем, бяха проверени на място. Там, където бяха открити нарушения, беше информиран и фонд „Земеделие“, така че фермерите, неправомерно заявили биокултури, ще бъдат санкционирани“, поясни Танева. Само преди дни от фонд „Земеделие“ обявиха, че 95 фермери са заявили над 160 хиляди декара пасища, без да имат правно основание за това.

Ако докладът от Брюксел докаже, че България може да контролира своите биологични производители и на пазара се предлага само чиста продукция, още в средата на януари 2020 г. министърът ще свика работен съвет с представители на браншовите организации, за да бъде решено как да се разпредели допълнителния ресурс от 40 милиона евро. „Средствата са прехвърлени от резерва и други мерки на ПРСР с шестото изменение на ПРСР, така че очакваме Еврокомисията да даде одобрението си по него“, допълни Танева.

„Ако всичко приключи успешно, не само че ще има ресурс за доплащане на поетите ангажименти на досега регистрираните биологични фермери, но ще отворим и нови приеми“, обясни още министърът. Тя обаче изрично посочи, че преди официалното становище за резултатите от проверката, което се очаква в края на декември, администрацията не може да обяви дали санкциите срещу биофермерите ще бъдат вдигнати.

Източник : sinor.bg

email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE