Времето: Валежите се запътват на изток

Валежи над страната ще има и през следващите седем дни, по-значителни по количества в източните райони, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

АГРОПРОГНОЗА

През изтеклия седемдневен период в голяма част от полските райони, с изключение на места в Източна България, паднаха валежи със стопанско значение над 20-25 l/m2. В някои райони на Северна България – Кнежа, Оряхово, Лом, количествата надвишиха 40 l/m2 и подобриха почвеното овлажнение и условията за развитието на земеделските култури.

Прогнозираните дъждове на изток се очаква да доведат до подобрение на почвените влагозапаси в 50 cm почвен слой.

Вегетационните процеси при зимните и пролетните култури ще протичат с нормални темпове при температури около и над нормата и добра влагообезпеченост. При пшеницата ще протичат фазите цъфтеж, оплождане и формиране на зърното, а при ечемика в южните райони – начало на млечна зрeлост. Зимната рапица ще осъществява формиране на шушулки и семена. При царевицата и слънчогледа ще продължава процеса на листообразуване. Лозата масово ще отделя реса. При овощните видове ще се наблюдава наедряване на завръзите.

Условия за провеждане на растителнозащитните пръскания срещу мани по зеленчуковите култури и лозата, кафяво гниене по костилковите овощни видове ще има в средата на периода. Засегнатите от градушки овошки трябва се третират с медсъдържащи фунгициди за ограничаване развитието на гъбни болести.

Източник: agri.bg

email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE