Бозуков: Приемът по подмярка 4.2 ще върви от средата на юни до ноември

От средата на юни до началото на ноември ще бъде отворен приемът по подмярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“ от Програмата за развитие на селските райони, така че да върви без особено застъпване с първия прием по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Христо Бозусов при днешното откриване на юбилейното 10-то изложение за селскостопанска техника БАТА АГРО в Стара Загора. На откриването на изложението присъстваха още заместник-министърът на земеделието, храните и горите Явор Гечев, изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие” Васил Грудев, заместник-кметът на Стара Загора Йордан Николов и посланикът на Аржентина в България Алфредо Нестор Атанасов.

Бозуков увери фермерите, че ще работи активно за подготовката на страната за следващия програмен период. Той изрази увереност, че през юни преговорите между Евърпейския парламент и Съвета на Европейския съюз по бъдещото законодателство за Общата селскостопанска политика ще приключат. Министърът обаче не представи подробности за основните теми, които на този етап остават нерешени в триалога по ОСП.

Пред Синор.Бг Бозуков още веднъж посочи, че в момента вървят активни проверки във всички подизпълнители в обхвата на МЗХГ.

„Сериозен проблем се очертава с изплатената вече обвързана подкрепа за 2020 г., за която получихме сигнали от биологични производители и производители на плодове и зеленчуци”, заяви зам-министър Гечев. Става въпрос за недопуснати площи, след като субсидиите на стопаните вече бяха изплатени за миналата година и те са получили уведомителни писма да връщат подпомагането. Днес следобед експертите от МЗХГ, които вече са проверили сигналите, ще имат среща с колегите си от ДФЗ за изясняване на всеки конкретне случай. Проблемът е в това, че по СЕПП тези площи са допустими, докато по обвързаната подкрепа изведнъж се посочват на фермерите като недопустими, въпреки че производителите са доказали реализираната продукция за тях, изтъкна Гечев. Очаква се на днешната среща този проблем да бъде изяснен.

Източник: sinor.bg

email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE