Близо 34 000 заявления са подадени по коронавирусните мерки

Общо 33 860 заявления за подпомагане бяха подадени по извънредните коронавирусни мерки, съобщиха от „Разплащателна агенция” към Държавен фонд „Земеделие”. По подмярка 21.1 „Извънредно временно подпомагане за земеделските стопани COVID 1“ са кандидатствали 32 694 фермери, а по подмярка 21.2 „Извънредно временно подпомагане за земеделските стопани COVID 2″ – 1 166.

Най-много заявления по COVID 1 бяха подадени в област Пловдив – 3 676. Област Хасково пък е първенец по подадени документи за COVID 2 – със 142 кандидати.

Периодът, в който земеделските стопани можеха да кандидатстват по двете подмерки, продължи от 19 август до 21 септември. След приключване на административните проверки допустимите заявления ще бъдат платени под формата на еднократна сума.

От ДФЗ припомнят, че подмярка COVID 1 е с бюджет 93,5 млн. лева и обхваща секторите „Плодове и зеленчуци“, „Маслодайна роза“ „Винени лозя“, „Декоративни растения“, „Животновъдство“ (говеда, биволи, овце и кози) и „Пчеларство“.  Подмярка COVID 2 е с бюджет 5,5 млн. лева и обхваща всички останали направления в областта на растениевъдството и свине и птици от животновъдството. Таванът на подпомагането за един земеделски стопанин по подмерките COVID 1 и COVID 2 е не повече от левовата равностойност на 7000 евро.

Източник: sinor.bg

email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE