Времето през първите десет дни на август ще бъде неустойчиво с температури около и малко под нормата за периода, посочва агрометеорологичната прогноза на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Летните температури в началото на месеца ще се съчетават с краткотрайни, а на места и интензивни валежи.

„Тези условия ще повишат степента на зарази от някои гъбни патогени: мани по зеленчуковите култури от късното полско производство, късно кафяво гниене по овошките, сиво гниене по зреещите ранни сортове грозде“, смята Дукена Жолева, агрометеоролог в НИМХ.

Валежите в края на юли са надвишили в някои райони на северозападната и централната част на страната 30-40 литра/кв. метър. Такива стойности са отчетени от станциите в Ново село, Видин, Враца, Монтана, Ловеч, Велико Търново.

„Очакваните през първото десетдневие на август валежи ще се отразят благоприятно на вторите култури и на по-късните хибриди царевица, при които ще се осъществява формиране и наливане на зърното“, коментира Дукена Жолева.

През първите десет дни на месеца при средноранните хибриди царевица ще протича фаза млечна зрелост, а при ранните ще се наблюдава восъчна и пълна зрелост, показват данни на агростанциите в Бъзовец, Кнежа, Главиница, Пазарджик, Пловдив.

Слънчогледът в Дунавската равнина и в южните райони ще бъде във фаза узряване.

Дукена Жолева: „В края на първото десетдневие се очаква съществено повишение на температурите и ускорено протичане на последните фази от развитието на късните полски култури. През второто и третото десетдневие условията ще се определят от относително сухо време с температури около и над климатичните норми.“

През втората половина на август голяма част от късните полски култури ще приключат развитието си.

При слънчогледа ще се наблюдава масово техническа зрелост, при соята – фаза узряване. В края месеца при средно късните хибриди царевица ще преобладава восъчна зрелост.

При ориза ще протича фаза млечна зрелост, при памукаразпукване на плодните кутийки.

През втората половина от месеца недостигът на почвена влага при вторите култури ще се задълбочава и ще налага повишени поливни норми.

„На много места в полските райони отсъствието на влага в горните почвени слоеве ще възпрепятства качественото провеждане на дълбоката оран и предсеитбените обработки на площите, предвидени за засяване със зимна рапица, допълва агрометеорологът.

Сроковете за сеитбата на рапицата започват да текат през третото десетдневие на август.

През август при късните сортове овошки не трябва да се подценява вредната дейност на последното поколение плодови червеи.

Относително сухото време през повечето дни от месеца ще бъде предпоставка за увеличение популацията на акарите.

В лозовите масиви е необходимо да се следи за появата и плътността на гъсениците от третото поколение на шарения гроздов молец.

Растителнозащитните пръскания трябва да се провеждат през по-хладните часове на деня с препарати с подходящ карантинен срок съобразен с периода на зреене на културите.

Източник: agri.bg