Светла Бъчварова: С този бюджет асистентите в Селскостопанска академия падат под минималната заплата

Между двете четения на Закона за бюджет 2018 година парламентарната група на „БСП за България“ ще поиска промени в частта за Фонд „Работна заплата“ на министерството на земеделието, тъй като предложеният проект оставя в унизително положение работещите в Селскостопанска академия, Българската агенция за безопасността на храните, Агенцията за борба с градушките и други.

Това съобщи за Синор.БГ депутатът от левицата Светла Бъчварова, коментирайки проектобюджета за следващата година. Повечето от основните звена в системата на земеделието остават с непокътнати заплати, което при сегашния вид означава, че конкретно за Селскостопанска академия парите за заплати ще стигнат само за десет месеца.

„Да не говорим за началните заплати на асистентите, които сега са 480 лева, така че от 2018 година падат под прага за минималната за страната работна заплата, която както знаем, се покачва до 510 лева“, коментира Бъчварова.

Според депутата корекциите в заплатите могат да се извършат по перото за издръжка на администрацията на Министерството на земеделието, храните и горите, където има достатъчно средства. Целта е да се увеличи Фонд „Работна заплата“ за най-ниско платените сектори, защото освен в академията под нивото на минималната заплата има и хора в общинските служби „Земеделие“, в агенцията по храните и др.

Според министерството в посочените сектори трябва да се направи концепция за развитието на тези структури, но подобни анализи отнемат време, докато ситуацията със заплащането не търпи отлагане, обясни още Светла Бъчварова.

Източник: sinor.bg

email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE