Ралчева: Водим преговори с МЗХ за изменение на заповедта за мярка 10 и 11

В момента Българската асоциация Биопродукти (БАБ) води преговори с Министерството на земеделието и храните (МЗХ) за изменение на заповедта на министъра за мярка 10 и 11. Това каза в интервю за Фермер.БГ Веселина Ралчева, биопроизводител и председател на Управителния съвет (УС) на БАБ.
Според Ралчева дебати за това как би се отразило и какво изобщо да се направи в условия на недостиг на бюджет, е трябвало да се проведат най-малко преди 6-7 месеца.
„Вчера казах пред работната група, че дори трябваше да се водят дебати преди една година, още когато е можело да се предположи какъв ще бъде размерът на заявените площи и кандидати миналата година“, коментира тя.
Ралчева обясни, че абсолютно всички новорегистрирани биологични оператори се регистрират в националния регистър на биопроизводителите, който се поддържа от МЗХ.
„Ние доста години работихме в условията на трудно усвояване на тези средства и сега малко изненадващо трябва да минем в обратния режим – недостиг на средства“, каза тя.
Тя е категорична, че е трябвало много по-рано да се помисли за по-справедливо разпределение на очевидно ограничения ресурс.
„Това, че ресурсът е ограничен, ние предупреждавахме, придружено с анализи и сметки, още когато се приемаше бюджетът на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР 2014-2020)“, добави тя.
Ралчева допълни, че от асоциацията с техни входящи писма са правили прогнози, че ще е необходим бюджет от 300 млн. евро.
„Бяха предвидени 100 млн. евро, после бяха увеличени на 150 млн. евро, но както се вижда нашата прогноза е била по-правилната и тези средства очевидно са недостатъчни за интереса, който виждаме“, коментира тя.
Веселина Ралчева каза, че има и добре измислени бизнес планове.
„То това не е схема, то е законно получаване на средства, предвидени за мярката, от хора, зад чиито стопанства не стои реален продукт“, обясни тя.
Според нея мярката е компеснсаторна и така фермерите могат законно да получават тези средства.
”Ако фермерите очертават едни пасища, без животни и ги почистват и косят, но при ограничен бюджет е нормално да се съсредоточим върху секторите, които носят производство, заетост и добавена стойност”, казва Ралчева.
Тя обясни, че е несправедливо земеделските производители, които са направили своите разчети, подготвили са и са закупили или са наели земя, купили са семена и биологичен разсад, сключили са договор със сертифицираща организация и в един момент на 1 март научават, че няма да могат да получат субсидии, за разлика от останалите биопроизводители, които са започнали преди тях.
„Трудно ще им е на тези хора, просто трудно ще се преборят едновременно със всички предизвикателства на прехода към биологично земеделие и в същото време и с пазара, след като няма да са в конкурентна позиция спрямо останалите биопроизводители“, обобщи Ралчева.
Източник: fermer.bg
email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE