Производството на пшеница пада за пръв път от 6 години

Производството на пшеница в световен мащаб ще спадне за първи път от шест години насам през настоящия сезон. Това заяви пред „Агрозона“ Антонина Белопитова, изп.-директор на Софийската стокова борса (ССБ). За сезон 2013/2014 г. световното производство е било в размер на 717 млн. тона. Година по-късно то нараства до 728,3 млн. тона, достигайки 735,3 млн. тона през 2015/2016. За миналата година се отчитат 753,9 млн. т, докато през настоящия сезон се очакват 752 млн. тона.

В момента анализаторите не спекулират с този проблем, тъй като в  последните години производството винаги е било над потреблението и са оставали преходни запаси. На този етап може да се говори за рекорден преходен запас от предишната реколта и над 270 млн. тона са натрупани по складове. Това ще бъде балансиращ фактор  и не се очакват промени в цената, коментира Белопитова .

Основната причина за спада ще дойде от по-малко реколтираните площи. В САЩ и ЕС се очаква по-малко реколта и от пшеница, и от царевица. Подобрения очакват в Бразилия и Аржентина, но те няма да компенсират общото производство.

Конкретно в Европа се наблюдава интересна тенденция, тъй като за сметка на площите с пшеница, има ръст при тези на рапицата. „Може да се каже, че има тенденция самите фермери да предпочитат площите с рапица, тъй като цената е много по-атрактивна“, заключи Белопитова.

Източник: agrozona.bg

email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE