През 2017 г. жените ще се пенсионират на 61 години, а мъжете – на 64

През 2017 г. осигурителният стаж за пенсия се вдига с още два месеца, така че освен навършената възраст работещите трябва да доказват и по-голям трудов стаж. Това поясниха експерти от Националния осигурителен институт (НОИ) по повод новите правила за пенсиониране приети от 2016 г.

През тази година право на пенсия имат жените, които са навършили 61 години и са с доказан осигурителен стаж от 35 години и 4 месеца. При мъжете пенсия се отпуска за навършилите 64 години, чийто осигурителен стаж е 38 години и 4 месеца.

Хората, които искат да се пенсионират предсрочно, трябва да знаят, че могат да се пенсионират по-рано до една година от навършване на възрастта по чл. 68, ал. 1 от Кодекса за социално осигуряване. В този случай обаче пенсията им ще се намали с 0,4 на сто за всеки недостигащ месец до нормалната пенсионна възраст.

Пенсията ще се понижи пожизнено и при последваща актуализация повишението на пенсията ще става върху намаления размер, посочиха от НОИ.

В случай, че нямате достатъчно стаж за пенсия, тогава може да се пенсионирате, но при навършване на по-голяма възраст. Това е регламентирано с член  68, ал. 3 от Кодекса за социално осигуряване.

Ако към 31 декември на 2017 г. сте навършили възрастта, но нямате достатъчно осигурителен стаж, то вие може да се пенсионирате на 66 години, но с достигнат 15-годишен стаж. Това правило важи и за жените, и за мъжете.

През 2018 г. този стаж нараства. Примерно, ако тогава навършвате възрастта за пенсиониране, но нямате стаж, ще се пенсионирате при навършени 66 години и 2 месеца, като отново ще се изисква да имате поне 15 години осигурителен трудов стаж.

Възрастта за пенсия ще расте с всяка измината година, така че до 2023 г., ако сте навършили възрастта, но нямате стаж, ще се пенсионирате при навършени 67 години с 15-годишен доказано осигуряване.

Всичките тези изисквания не важат за полицаи и военни, както и за хората, работещи при вредни условия на труд, така наречените категорийни работници.

Източник: sinor.bg
email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE