Порожанов: Фермери, които продават без документи, ще бъдат отрязани от субсидии

„Делът на българските храни на пазара непрекъснато се увеличава. При млечните продукти родното производство е над 90%, а при хляба достигаме 99 на сто. Това показва, че българската храна е предпочитана на пазара“, заяви министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов при откриването на форума “Да на българската храна!”, съобщиха от агроведомството.

През 2016 г. търговското салдо с храни на България остава положително в размер на 1,2 млрд. евро, припомни министърът каза. И изрази очаквания още в началото на следващата година да има реални резултати за увеличаване на българския експорт след проведения агробизнес форум с Турция в София и посещението на правителствената делегация в Саудитска Арабия.

Порожанов обясни, че мерките на държавата срещу сивата икономика в сектор “Храни” продължават. Производители, които продават без документи, няма да бъдат подпомагани. Така чрез европейското финансиране може да се гарантира изсветляването на сектора, посочи още Порожанов. Именно затова тази година по 8-те схеми на директните плащания се очакват по-високи ставки.

Източник: sinor.bg

email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE