Парите получават 2 484 производители, които отглеждат трайни насаждения, ягоди и малини

Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) преведе 2 371 474 лева по Схемата за държавна помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани, свързани с изпълнение на мерки по Националната програма за контрол на вредителите по трайните насаждения през зимния период на 2018 година, съобщиха от пресофиса на ДФЗ.
Субсидии получиха 2 484 производители, които отглеждат трайни насаждения, ягоди и малини.

Финансовата помощ е до 270 лева на хектар с ДДС. Тя покрива направените разходи за зимните пръскания, които се прилагат в периода след преминаване на студовете до набъбване на плодните пъпки.
Средствата се изплащат само за препарати, закупени от лицензиран представител или фирма. Другото изискване е те да са включени в публичния регистър на БАБХ за разрешените за употреба продукти за растителна защита, допълниха от ДФЗ.
Ресурсът по схемата е увеличен с решение на УС на ДФЗ и за тази година са одобрени общо 4 700 000 лева. Неусвоеният през пролетта ресурс ще бъде разпределен за есенния етап от прилагане на помощта. Схемата има за цел да ограничи максимално загубите на земеделските стопани от разпространението на вредители по овощните насаждения, по ягодите и малините.
Източник: fermer.bg
email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE