Кунчев: Необходимо е еднакво субсидиране на всички в Европа

Общата селскостопанска политика (ОСП) трябва да продължи развитие по двата си стълба. Това смята Атанас Кунчев, изпълнителен директор на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция (БАПОП) за Фермер.БГ.
„Както сега, така и след 2020 година, според мен, е необходимо развитие по двата стълба на ОСП. Трябва да има еднакви правила за всички страни-членки на ЕС, а ОСП да е обща, защото в момента, различните страни са подпомагани по различен начин“, категоричен е Кунчев.
По думите му в сектор „Плодове и зеленчуци“ подпомагането, което се получава е много по-ниско, в сравнение с другите членки на ЕС.
 „Ние получаваме 890 лева субсидия на декар, Румъния получава 800 евро, а други страни по 1000, а и над 1000 евро. Не трябва да е така, субсидиите трябва да са еднакви за всички. Без субсидии няма да можем да оцелеем„, смята изп. директор на БАПОП.
Според него са необходими едва леки корекции на сегашния модел на ОСП – по-опростени правила, защото бюрокрацията е прекалено време и обвързване на директните плащания с производство, допълва той.
„Сектор „Плодове и зеленчуци“ е приоритетен само през последния програмен период и не можем да се развием до степен в каквато се развива животновъдството и зърнопроизводството“, коментира Кунчев.
Той споделя, че няма нищо против зърнопроизводителите, а напротив.
„Ако не бяха те, България щеше да пустее в момента, но и при тях пазарът се изкриви много“, каза производителят.
А що се отнася до равносметката за 10 години в ЕС, Кунчев споделя:
За тези 10 години в ЕС пред българското земеделие се отвориха много врати, имахме много възможности. Една от тях са пазарите, на които имахме възможност да излезем, но ние не ги оползотворяваме по този начин, по който го правят съседите ни, заключи той.
Източник: fermer.bg
email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE