Как ще се предотврати раздробяването на земята?

Понижаването на тавана на директните плащания за площ в новата Обща селскостопанска политика (ОСП) ще накара най-големите фермери да търсят начини за раздробяване на стопанствата си, но  Европейската комисия (ЕК) няма да създава механизми за противодействие на общностно равнище.
Мерките срещу опитите за избягване на тавана ще се предприемат от всяка държава членка на ЕС, обясни Марио Милушев,  Марио Милушев, директор на дирекция „Развитие на селските райони и предприсъединителна помощ“ в Генерална дирекция „Земеделие“ на ЕК.
Милушев беше основен лектор на информационната среща „Бъдещето на ОСП в периода след 2020 г. – Представяне на законодателните предложения на ЕК“ в Дома на Европа в София. Участници в дискусията изразиха опасения, че новите, по-ниски тавани на плащанията лесно ще бъдат заобикаляни и не е сигурно дали изобщо е възможен ефективен държавен контрол върху това.
Въпросът вече е задаван и на еврокомисаря по земеделието и развитието на селските райони Фил Хоган. Неговият отговор е бил, че тази отговорност е на национално равнище.
Специалисти Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) продължават и през този месец работа по проекта на Наредба за изкуствено създадени условия за субсидиране на фермерите. Първоначалният вариант беше публикуван за обществено обсъждане през януари тази година и предизвика противоречиви коментари.
„В момента работим по наредбата за изкуствените условия. Ще обсъдим е темата за тавана на плащанията, като ще включим всички заинтересовани страни“, каза Цветелина Мариновска, Дирекция „Директни плащания“ в МЗХГ.
Източник: fermer.bg
email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE