Как да отгледаме едри домати?

Големите и сочни домати са мечта на всеки градинар. Отглеждането им обаче си има своите тайни. Ето няколко съвета, за да се гордеете с продукцията си.

Поливайте насажденията правилно. Правилното поливане е до корена, независимо дали ползвате капково напояване или не. Важно е да избягвате дъждуване, защото то влияе неблагоприятно на цъфтежа, завръзването на плодовете и узряването им. Освен това увеличава влагата във въздуха, което благоприятства развитието на гъбични заболявания.

Не забравяйте да подхранвате доматите. Добре да е използвате минерален тор след поливане. Първото подхранване е добре да бъде със суперфосфат и калиев сулфат.

Подхранването често върви ръка за ръка с третирането на растенията против болести и вредители. Специалистите съветват това да се прави привечер, когато листният тор изсъхва постепенно, а утринната роса на другия ден ще спомогне за по-доброто му проникване.

Как да предотвратите кухи и малки домати – за кухите плодове е виновно лошото опрашване. Това може да се дължи на много високите – над 35 градуса, или много ниските температури – под 12 градуса. Можете да опитате в първата половина на деня леко да разклатите растението, за да се подобри опрашването и завръзването на плодовете. Причини за малките плодове пък могат да са недобрата осветеност, голямата разлика между дневни и нощни температури и недостига на калий, азот или фосфор.

Във време на зреене на плодовете е добре да разчиствате най-долните няколко листа на стъблото. Това може да предотврати появата на Phytophthora и да предпази растението.

Източник: agrozona.bg

email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE