Днес е празник на Свети Петър и Свети Павел!

Голям християнски празник е днес, защото почитаме деня на светите равноапостоли Петър и Павел. На трапезата слагаме вкусни ябълки-петровки, както и пиле, сирене, баница и питка.

Името Петър е от гръцки произход и означава „камък, скала“. Според вярванията св. Петър държи ключа за рая. Апостол Петър, брат на ап. Андрей, бил рибар от гр. Капернаум на брега на Галилейското езеро. Според евангелския разказ Христос повикал двамата братя да тръгнат след него и те го следвали до деня на неговото Възнесение. Еврейското име на апостола било Симон, а името Петър му било дадено от Исус Христос. След Възнесението ап. Петър разпространявал християнството в Сирия, Кападокия, Галатия и Понт. Преданието уверява, че загинал мъченически заради вярата си заедно с ап. Павел. В новозаветния дял на Библията са включени две съборни послания на ап. Петър, отправени до всички християни.

Апостол Павел не е от кръга на Христовите ученици. Роден в Мала Азия, той бил фарисей – член на еврейска секта, която преследвала християните. В книгата Деяния на на св. Апостоли /XIгл./ се разказва, че на път за Дамаск имал необикновено видение, от което загубил зрението си, и чул Божия глас от небето. Това събитие било повратно в живота му. Излекуван, той се покръстил и станал най-ревностният застъпник за християнската вяра. Наречен е „апостол на езичниците“. Проповядвал в Антиохия, Киликия, Кипър, Галатея, Ефес, Атина, Македония, Коринт, Испания. Завършил живота си в Рим на 29 юни 67 г. В Новия завет на Библията са поместени 14 негови послания до новопокръстени във вярата, в които разяснява християнските ценности и правилата на църковния живот.

Честит имен ден на всички, които носят имената Петър и Павел, Камен, Павлин, Петя, Павлина, Патриция, Петрана и Преслава, Паулина!

Източник: agrozona.bg

email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE