Агрометеорология: Чакат се още валежи

През повечето дни от следващата седмица агрометеорологичните условия ще се определят от неустойчиво време и температури под нормата за сезона. Това гласи прогнозата на агрометеоролозите от НИМХ при БАН.
През периода развитието на есенните посеви ще протича със забавени темпове. При засетите в началото на октомври зимни житни култури ще се наблюдава фаза трети лист. При пшеницата и ечемика, засети в средата на октомври, ще преобладава фаза поникване.
При рапицата, засята в агротехнически срок, ще протича листообразуване – формиране на 3-4 лист.
Падналите значителни валежи през миналата седмица, надвишили на много места в полските райони на страната месечните норми за октомври, преовлажниха  горните и по-дълбоките почвени слоеве.
В част от Южна България почвените влагозапаси в еднометровия слой са достигнали нива, близки до пределната и пълна полска влагоемност. На места в югоизточните райони част от засетите есенни посеви са наводнени, което ще повиши риска от развитието на някои гъбни патогени, причиняващи гниене (черно кореново гниене) по поникналите зимни житни култури.
Очакваните валежи през следващите дни ще поддържат неблагоприятни условията за провеждане на сезонните агротехнически мероприятия. Очакват се закъснения при приключване сеитбата на пшеницата.
В края на октомври изтичат агротехническите срокове за сеитбата на зимните житни култури и в южните райони на страната. Голяма е вероятността късно засетите посеви, през ноември, до края на есенната си вегетация да не успяват да встъпят във фаза братене, в която растенията успешно презимуват.
Източник: fermer.bg
email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE