Агрометеорология: Идеално време за пръскане на овошките

Развитието на земеделските култури ще протича с ускорени темпове, при температури над климатичните норми. До края на седмицата в полските райони при зимните житни култури ще се наблюдава фаза вретенене. При рапицата ще протича формиране на разклонения и фаза бутонизация. Това се казва в прогнозата на агрометеоролозите от НИМХ при БАН.
В началото на второто десетдневие на април се очаква стабилизиране на времето и подходящи условия за провеждане на неотложните растителнозащитни пръскания при овошките, отбелязват специалистите.

„Валежите в началото на пролетта увеличиха инфекциозния фон от различни гъбни болести – ранно кафяво гниене, сачмянка, струпясване и др. При черешата и вишната не трябва да се пропуска следцъфтежното третиране срещу една от най-опасните болести – цилиндроспориозата (бяла ръжда)“, се посочва в прогнозата.
Според нея на много места в страната високото съдържание на влага в горните почвени слоеве ще възпрепятства провеждането на предсеитбените обработки и закъснелите сеитби на ранните и средно ранните пролетни култури.
Наднормените валежи през март са причина за пропускане на агротехническите срокове при сеитбата на слънчогледа в голяма част от полските райони на страната.
Източник: fermer.bg
email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE