MARS повиши прогнозата си за добивите от царевица и слънчоглед в ЕС

В последния си месечен доклад анализаторите на европейската Агенция за наблюдение на селскостопанските ресурси (MARS) повишиха прогнозата си за средния добив от царевица в Европейския съюз до 69,9 центнера от хектар от очакваните през август 69,3 центнера от хектар, съобщи електронното издание Business Recorder. Ако предвиждането им се оправдае, резултатът ще надхвърли с 1,4% средния показател за последните 5 години, макар че ще остане с 2,2% под миналогодишния.

В посока на повишение са коригирани прогнозите за добивите във Франция и Румъния, две от ключовите производителки на царевица в ЕС. Това компенсира очаквания спад на добивите от царевица в Испания, Хърватия и останалите най-силно пострадали от лятната суша държави-членки на общността.

Още по-благоприятна е корекцията на агенцията за добивите от слънчоглед в ЕС, като оценката е завишена до 21,1 центнера от хектар при предвиждани 19,7 центнера от хектар през август. Ако анализаторите на агенцията се окажат прави, резултатът ще надхвърли с 8,5% дългогодишния среден показател. По-високи добиви от слънчоглед спрямо миналия месец се очакват най-вече в Румъния.

Що се отнася до пшеницата, средният добив за ЕС е коригиран минимално в посока на повишение – с едва 0,1 центнера от хектар до 58,6 центнера от хектар, но ще надхвърли средния показател за последните 5 години.

Оценката за добивите от рапица в ЕС обаче е понижена до 32,5 центнера от хектар от прогнозираните през миналия месец 32,7 центнера от хектар, като все пак и настоящата отава над средния резултат за последните 5 години.

Източник: SINOR.bg
email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE