53 млн. евро е предвиденият ресурс за горите по ПРСР 2014-2020

По подмярка 8.4 от ПРСР 2014-2020 са са предвидени 18 млн. евро за изграждането на система за оповестяване. Това ще улесни страшно много първоначалното локализиране на пожарите и своевременна намеса. В тази мярка има предвидени общо 53 млн. евро, каза директорът нПо подмярка 8.4 от ПРСР 2014-2020 са  са предвидени 18 млн. евро за изграждането на система за оповестяване. Това ще улесни страшно много първоначалното локализиране на пожарите и своевременна намеса. В тази мярка има предвидени общо 53 млн. евро, които ще са разходвани за залесяване на горите, заплащане и компенсиране на щетите от горски пожари. Това коментира директорът на Дирекция „Гори и лесовъдни дейности” в Изпълнителна агенция по горите (ИАГ) д-р инж. Ценко Ценов пред Фокус.

 „Всички гори в България, независимо от тяхната собственост, се стопанисват и управляват с програми и планове. Това е най-голямата превенция, тъй като са за 10-годишен период. Предстои и изготвяне на областни планове за развитие, където става въпрос за всичко, което касае обществения интерес и биоразнообразието. Те ще са за 2-3 години”, обясни инж. Ценов, като уточни, че за тази година се предвиждат 9 области, където ще има възможност всички заинтересовани страни да участват.
По думите му най-честите причини са природните бедствия, които водят до драстични промени в горската среда.
„Свидетели сме както на снеголомите, които се случиха, така и на ветровалите през последната година в различните райони – Стара планина, Белоградчик, Берковица, Северозападна България. Имаше и сериозен ледолом преди 2 години в района за централни и източни Родопи, около Златоград, Ардино. Трябва да подчертаем, че добрата противопожарна защита е свързана и с едно добро стопанисване на тези територии и защита на почвите”, допълни той.
Според него, където има добре проведени мероприятия и добра структура на горите, там и пожарите са в значителна степен по-малки.
„Апелираме към гражданите и населението да пазим горите, да сигнализират за нарушения. Ще бъдем благодарни, ако заедно успеем да изградим една система за мониторинг на това, което се случва в нашите гори”, каза още д-р инж. Ценко Ценов.

Източник: fermer.bg

 

email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE