2 млрд. души на планетата зависят от вноса на храна

Учени от Финландия доказаха, че увеличаването на населението на планетата повишава обемите на вноса, съобщава Milknews, позовавайки се на The Dairy Site.

10 години по-късно: Накъде се запъти земеделието у нас

Хранителните ресурси са ограничени и се разпределят неравномерно. Увеличаването на площите обработваема земя и внедряването на нови технологии не винаги спомагат за разрешаването на проблема, наречен „осигуряване на храна“.

Много държави предпочитат да подходят към него иначе – чрез внос на храна.

Чрез труд по темата учени от Финландия демонстрират пряка зависимост между наличието на ресурси, увеличаването на населението на планетата и обемите на внос на селскостопански продукти.

Този въпрос бе предмет на международни разговори в продължение на дълго време. Изследователите към този момент обаче не са успели да обяснят ясната връзка между осигуряването на храна и обемите на вноса, казва Мина Порка, участник в изследователската група.

Тя допълва, че те са провели глобален анализ, като е отделено специално внимание на регионите, където има ограничен достъп до водни ресурси – фактор, който ограничава възможностите за производство.

Изследването охваща период от 1961 до 2009 г.

Учените са анализирали моделирани данни, статистика на ФАО, взимайки под внимание нарастващите обеми на производство и използването на съвременни технологии в промишлеността.

Анализът показва, че в 75% от регионите с ограничени ресурси се наблюдава повишаване на обемите на внос, тъй като вътрешното производство е неефективно.

Около 1,4 млрд. души са зависими от вноса, а още 460 млн. души живеят в региони, където дори увеличеният внос не може да удовлетвори потребността от храна.

Д-р Джоузеф Гаулим, съавтор на изследването, казва, че хората може да не са наясно със зависимостта си от вноса на хранителни продукти.

По думите му очевидно е, че да се търсят продукти от други страни е признак, че вътрешното производство е неефективно. Възможно е това да е правилен избор, но той не бива да бъде оценяван като нещо подразбиращо се.

Предвид съвременния пазар на храни трябва да се взимат предвид измененията в цените на борсата. Те поставят хранителната сигурност на някои държави в риск. Особено когато са зависими от вноса.

Най-доброто решение в подобна ситуация е да се насочат инвестиции за увеличаване на обемите на местното производство.

Според Мина Порка решението на проблема не е само в увеличаване на производството на храна.

Необходимо е да следим числеността на населението, да се контролира обемът на хранителните отпадъци и потреблението на месо. Повече от ¼ от храната в света се изхвърля. Ключово е този показател да се понижи в световен план, смята изследователката.

Източник: fermer.bg

email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE