14,5 % ръст на износа на пшеница за година

По оперативни данни от 30 януари до 5 февруари 2017 г. през пристанището във Варна са изнесени 81,5 хил. тона пшеница, а експорт на ечемик и рапица не е правен. Това се казва в оперативен анализ на министерството на земеделието и храните (МЗХ).
По този начин общият износ на пшеница от началото на пазарната година до момента от порта в морската столица възлиза на 1 475,8 хил. тона. Това е с 14,5% повече в сравнение  с година по-рано.
При експорта на рапица през порта се наблюдава още по-значителен ръст на годишна база – над три пъти, до 216,5 хил. тона, докато този на ечемик се свива с 88,9%.
От порта в Бургас пък са потеглили 17,1 хил. тона пшеница и 3,6 хил. тона ечемик, а експорт на рапица все още не е правен, се казва в анализа.
Общо от началото на септември до 5 февруари, износът на царевица и слънчоглед през пристанището във Варна е съответно с 39,9% и 15,4% под отчетения за същия период на предходната година. През последната седмица на порта са натоварени 5,5 хил. тона слънчоглед за износ, докато експортът на царевица остава в застой.
От началото на 2016/17 пазарна година не е отчетен износ на царевица и слънчоглед.
Източник: fermer.bg
email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE