Цените на оранжерийните домати скочиха с 25% за седмица

Оранжерийните домати поскъпнаха драстично на борсите и тържищата в страната, като стъпката нагоре е с 21-25%, сочи анализ на данните от Държавната агенция по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). Основната причина за това е масовото търсене на стоката, коментират експерти, както и липсата на полска продукция, която да е с подходящия за прясна консумация салатен домат. През миналия наблюдаван период доматите под полиетилен се търгуваха по 1,97 лв/кг средно, докато през настоящата седмица, отчетена от ДКСБТ, те са на цени от 2,40-2,44 лв за килограм.

При доматите от открити площи, които се използват основно за консервиране и приготвяне на сосове, търговията се осъществява на по-ниски нива на седмична база. От 1,27 лв/кг средна стойност, през наблюдаваната седмица дребните домати са се продавали за 5 ст по-малко, допълват от ДКСБТ.

Поскъпване обаче се наблюдава и при червения пипер, докато при зеления има намаление. Червените чушки, които се търсят масово сега за приготвянето на зимнина и лютеница, са увеличили стойността си средно с 9-11% само за седмица. Така от 1,42 лв за кило те се продават по 1,55-1,58 лв.

Зелените чушки обаче от 1,23 лв/кг се търгуват с 1-6% по-евтино до 1,16-1,22 л/кг.

Спад в цената има и на оранжерийните краставици. От 1,20 лв през предишната седмица през този период те се продават с до 9% по-евтино – до 1,09 лв средна стойност. И при корнишоните има лек спад – в границите на 1-3%, допълват от ДКСБТ.

Източник: agrozona.bg

email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE