Христо Бозуков отново е служебен земеделски министър

Проф. Христо Бозуков ще поеме за втори пореден път поста на служебен министър на земеделието, храните и горите, след като през 2017 г. заемаше същата длъжност, стана ясно след официалното обявяване на служебното правителство, назначено с указ на президента Румен Радев. Министър-председател ще бъде Стефан Янев.

С друг указ на Радев е разпуснато Народното събрание и са насрочени парламентарни избори за 11 юли.

За двата месеца до изборите в областта на земеделието се очаква служебният министър да ревизира Плана за възстановяване и устойчивост, но този път с активното, а не формално като досега, участие на бранша. Приоритетите на правителството ще бъдат представени утре на официална церемония на „Дондуков” №2.

Повторният избор на Бозуков на поста от стран на Радев е – меко казано – странен, след като при предишното си пребиваване в министерството той бе запомнен основно със скандали заради орязването на плащанията за биоземеделие и агроекология, довели до протести на биоземеделците и животновъдите. Нещо повече, Бозуков бе първият министър от служебно правителство, рискуващ да бъде отстранен от поста, като се наложи намесата на служебния министър-председател Огнян Герджиков в опит да бъдат разрешени проблемите. Като единствена заслуга на Бозуков ще се запомнят изнесените данни за огромни заплати, получавани от чиновници в министерството, което обаче бе само повод за започване на чистка в агроведомството и впоследствие бе обвинен за нея от предшественика си на министерския пост с редовен мандат Десислава Танева.

Източник: sinor.bg

email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE