Стопанската година за царевицата стартира при ниски международни цени

На 1 септември започна новата маркетингова 2019/20 година за пазара на царевица. Основният тренд на този пазар традиционно се определя от ситуацията в САЩ, делът на които в глобалния износ възлиза на около 31-33 на сто. Оптимистичните прогнози за добива и запасите от царевица в Щатите и поевтиняването на пшеницата бяха основните фактори за рязкото понижение на фючърсните и експортните котировки на американския пазар, започнало в средата на юли.

Рекордно предлагане на пшеница в света!

На 30 август, в края на предходната 2018/19 маркетингова година цената на царевицата в Чикаго ерозира до $141/т, в сравнение с около $182/т в средата на юли. През същия период американската царевица поевтиня на експортния пазар с близо 50 долара – до $160/т FOB. На изразен низходящ тренд беше подчинена и търговията с фуражното зърно в Евросъюза и в Украйна. Службата за външните пазари към Министерството на земеделието на САЩ очаква увеличение на добива от царевица в ЕС през 2019/20 г. с 600 хил. до 64,8 млн.т. Международният съвет наскоро увеличи прогнозата си за украинската царевична реколта от 33,6 млн.т на 34,7 млн.т, само с 1 млн.т по-малко от рекордния миналогодишен резултат и с 10,6 млн.т повече, в сравнение с 2017/18 г.

През периода 15 юли – 30 август цената на царевица на борсата в Париж спадна от EUR180/т до EUR163/т. С 25 долара през изминалите два месеца се понижи и експортната цена на царевицата на украинския пазар – до $158/т FOB.

През първите работни дни на новата маркетингова година цените на царевица на международните и представителните регионални пазари направиха още една крачка надолу – $133/т в Чикаго, EUR162/ т борсата в Париж и $155/т FOB Украйна.

Добиви от царевица в България!

Напоследък в търговските среди на Запад се заговори, че цените на царевицата се понижиха прекалено рязко и прекалено много, а реколтите все още не са прибрани. Още в средата на август анализаторите предупредиха за възможни изненади предвид рекордното закъснение на сеитбата в САЩ и необективните официални прогнози. Опасенията на тези експерти се потвърдиха на 9 септември. В понеделник Министерството на земеделието на САЩ (NASS USDA) информира, че състоянието на новата реколта се влоши. Делът на посевите в добро или отлично състояние в рамките само на една седмица намаля с 3% до 55% в сравнение с 68% към тази дата на миналата година. Данните за влошеното състояние на американската реколта предизвикаха стабилизиране и дори известно възстановяване на цените в Чикаго и в момента царевицата се търгува там по $136/т. По-стабилно в момента изглежда борсата в Париж – ЕUR163-163,50/т, но в Украйна низходящият тренд още е в сила. Според търговски източници към 11 септември цената на царевица докарана до пристанищните терминали спадна до $142-145 / т , на база FOB – до $153-155/т

Първите резултати от прибирането на новата реколта в Украйна, показват висок добив – 6,14 тона / ха към 9 септември, в сравнение с 5,63 т / ха през първата седмица на маркетинговата 2018/19 г.

Участниците в зърнената търговия с нетърпение очакват публикуването на 12 септември на редовния месечен доклад на Министерството на земеделието на САЩ за състоянието на глобалния зърнен баланс, като повечето от тях се надяват, че новите прогнозни числа ще имат позитивен за ценовото развитие знак.

Източник: sinor.bg

email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE