Приемът по подмярка 4,1 ще бъде удължен до септември, ще има и прехвърляне на бюджети при неусвояване

Единствената промяна, която служебният министър би могъл да направи във връзка с наредбата, която урежда кандидатстването по подмярката за модернизация на стопанствата 4.1 и за която дребните фермери настояват, е свързана със сроковете за прием на проекти. „Вместо до юли сроковете могат да се изместят до септември, така че средствата по тази мярка да бъдат достъпни за всички с намерение да инвестират”, посочи при първата си пресконференция днес служебният министър на земеделието Христо Бозуков.

И други браншови организации настояваха за промяната на самата наредба, която поставяше забрана в този прием да участват нови стопанства, регистрирани 36 месеца преди откриването на приема. Според министъра този срок не може да бъде премахнат, тъй като кандидатстването би се удължило във времето, а това е фатално за стопанствата, които вече са готови с проектите си. Ще припомним, че една от браншовите организации обжалват наредбата по тази подмярка в Административния съд и ако до месец той се произнесе, нищо чудно приемът да бъде спрян.

Дали ще бъдат ревизирани обществените поръчки във всички ведомства

Като леко успокоение за невъзможността да се ревизира наредбата министърът посочи, че малките фермери и фирми биха могли да кандидатстват по другите подмерки 6.1 и 6.3, чиито приеми предстоят. Така че колизиите около 4.1 да не пречат на бизнеса.

Невъзможно е да се изпълни още едно искане на бранша да има целеви бюджети за всеки подсектор. Според служебния министър, при всяка нужда от прехвърляне на средства към сектори, които се нуждаят от финансиране, би могло да се действа гъвкаво.

Бозуков обясни още, че от юли до октомври ще бъде отворен и приемът по подмярка 4.2.1, която отдавна се очаква от дребния бизнес.

Източник: sinor.bg

email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE