Приемът на проекти за иновации по подмярка 16,1 се отлага с два месеца

Вместо на 9 септември, когато трябваше да бъде отворена дългоочакваната подмярка 16,1 за иновации в земеделието, приемът на проекти от страна на оперативните групи ще започне най-рано в края на октомври или началото на ноември. Това се разбира от отговора, предоставен от министерството на земеделието на Синор.БГ, по повод продължилото повече от месец и половина обсъждане на насоките за кандидатстване по тази мярка.

Самите насоки бяха качени за обсъждане на 5 август, но основни участници в процеса разкритикуваха някои от новите изисквания, при които освен задължително участие на фермер в оперативната група беше добавен и научен работник. От Института за агростратегии и иновации обясниха, че добавянето на втори задължителен участник влиза в противоречие с правилата на самата Програма за развитие на селските райони ПРСР 2014-2020 г., където задължителният участник е само земеделският производител. Според тях има опасност това допълнително изискване да обяви за недействителна цялата процедура за избор на оперативни групи, която е одобрена и мониторинговия комитет на ПРСР.

От института имаха забележки и по договорите за медийно отразяване на проектите на оперативните групи, както и за факта, че в проекта за насоки липсва определение за интерактивен/ иновативен подход.

От министерството на земеделието обясниха за Синор.БГ, че все още не са готови с новите насоки за кандидатстване, защото добавят предложенията на заинтересованите страни, депозирани при първото обсъждане. От ведомството поясниха още, че след като проектът бъде качен на страницата на министерството, ще последва ново едномесечно обсъждане на предложените текстове.

Всичко това показва, че очакваният прием по тази подмярка вероятно ще се случи през ноември и ще продължи до края на годината. Ще припомним, че бюджетът по тази подмярка е 20 млн. лв., като европомощта варира от 60 до 100 процента от стойността на проекта.

Източник: sinor.bg

email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE