Официално: Удължиха с месец издаването на биосертификати

С един месец се удължават сроковете за издаване и съответно за предоставяне на сертификатите за биологично производство във връзка с прилагане на мярка 11 „Биологично земеделие“, съобщават от Министерството на земеделието.

Срокът за издаване на сертификатите от страна на контролиращите лица става до 30 октомври вместо досега предвиденото – до 30 септември.

Съответно срокът за предоставяне на документа на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) се удължава от 30 октомври на 30 ноември.

Измененията са направени в Наредба № 4 от 2015 г. за прилагане на мярка 11 „Биологично земеделие“ от ПРСР 2014-2020 г., и са публикувани в брой 76 от 27.9.2019 г. на Държавен вестник.

Целта на промяната в наредбата е да се даде възможност за по-голяма прецизност при изпълнение на изискванията за предоставяне на писмени доказателства от страна на кандидатите по мярка 11.

От ресорното министерство припомнят, че всички кандидати по мярката, чийто многогодишен ангажимент изтича в края на 2019 г., са задължени да предоставят на ДФЗ най-малко веднъж такъв сертификат или писмено доказателство за съответствие на произведените от тях биопродукти.

Документите трябва да удостоверяват състоянието на парцелите и произведената продукция от земеделската култура в годината на издаването им. Те се предоставят обобщено за подпомаганите парцели, за които е поет ангажиментът.

Източник: agri.bg

email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE