От 288 къщи за гости 15 излязоха фалшиви и ще връщат 4,5 милиона лева

След приключването на проверките на 288 от къщите за гости, чийто период на контрол и мониторинг по Програмата за развитие на селските райони още не е приключил, е установено, че 15 от тях не функционират по предназначение. Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева по повод двуседмичните проверки, направени скоростно през юни. На 15-те фалшиви къщи ще бъдат наложени глоби , като собствениците трябва да върнат изплатените от Държавен фонд „Земеделие” субсидии на обща стойност 4,5 млн. лв. На други 74 от 288-те проекта също ще бъдат наложени санкции, тъй като при проверките служителите на ДФЗ и МЗХГ са установили пропуски и неизпълнение на поетите ангажименти. Размерът на изплатените субсидии по тези 74 проекта ще бъде обявен допълнително, като наложените санкции ще варират от 5% до 15% от получените средства.

На въпрос на Синор.БГ дали е установен конфликт на интереси между получателите на субсидиите и догоряващите проектите, министър Танева отговори, че по 288-те проекта е установена свързаност с 3-ма кметове, но и 3-те проекта не са сред нарушителите. Последващите проверки от ДФЗ са доказали свързаност между служители на фонда и собственици на къщи за гости при 2-ма експерти, съобщи изпълнителният директор на ведомството Живко Живков. Едната от служителките няма пряк достъп до одобряване на проекти, а за другата също не е установена директна свързаност. Въпреки това от двете е снето обяснение и съветът към ДФЗ тепърва ще решава за наказанията, които ще им бъдат наложени.

Да припомним, че през първия програмен период на ПРСР (2007-2013 г.) по 2 от мерките бяха одобрени и платени 746 проекта на къщи за гости. Заради получени редица сигнали за първите 438 проекта за къщи за гости, за които 5-годишният срок на мониторинг е изтекъл, прокуратурата прави свое разследване на всички 746 проекта.

Процедурата по възстановяването на наложените санкции в размер не 4,5 млн. лева обаче се очертава сложна, свързана е със съдебни процедури и затова засега остава неясно кога и дали държавата ще получи парите си от нарушителите.

Източник: sinor.bg

email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE