От 2 септември започва плащането на 300-те лева за дезинфекции срещу чумата

В първия работен ден на септември започва изплащането на еднократната помощ от 300 лв. на стопанство в 21 области в страната, където фермерите доброволно са умъртвили здравите си прасета и са дезинфектирали дворовете срещу африканската чума по свинете. На последното си заседание правителството одобри 28 млн. лв. компенсации, сред които и тези обезщетения.

Средствата се отпускат по утвърден график, съгласуван с кметовете на населените места, за часовете и мястото на получаване, съобщиха от министерството на земеделието. Там, където стопаните са посочили банкови сметки, парите ще се превеждат по банков път, останалите ще се дават на място според графика.

Стопаните трябва да имат документ за дезинфекцията и да фигурират в списъците, изготвени до 26 август т.г.

Областите, в които ще стартира изплащането,са Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Добрич, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Силистра, Смолян, София град, София област, Търговище, Шумен и Хасково.

От ведомството поясняват, че в някои от общините изплащането ще става и след 2 септември. Става въпрос за областите Благоевград, Бургас, Габрово, Сливен, Стара Загора и Ямбол. Преводи на средства няма да има единствено в област Кърджали, където не са подавали заявления за обезщетения.

Право на обезщетение имат стопаните с до 5 броя прасета за угояване, предприели мерки за почистване и дезинфекция на обектите, след доброволно усвояване на месото от прасетата в личните си стопанства.

Източник: sinor.bg

email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE