Отново дъждове през май, с опасност от болести

Дъждовното начало през месец май наподобява пролетта на 2018 година, когато заради нестабилното време посевите бяха нападнати от болести и неприятели. От една страна валежите ще осигурят добра влагозапасяемост за есенните и пролетни култури, което е от особена важност за развитието на културите, но и тази година борбата с болестите ще се води из цялата страна, предупреждават експерти.

Дългосрочната прогноза на Националния институт по метеорология и хидрология сочи, че валежите ще започнат още от днес, но ще бъдат не повсеместни, като до 5 май слънцето и дъждовете ще се редуват. Дневните температури ще останат сравнително високи – между 24-27 градуса в Южна България и около 20-21 градуса – в северните части от страната и около Черноморието.

Обилни дъждове и застудяване се очакват още от Гергьовден, като температурите ще паднат с около 5-6 градуса. Дневните температури ще бъдат между 14 и 20 градуса и ще се запазят така до края на следващата седмица. Спад ще има в при нощните температури, като във високите полета се очакват слани. Около 10-11 май се очаква да паднат и градушки.

Нестабилното време ще се запази до 15-16 май. Около 18-19 май ще има слънце, но на редица места в страната редуването на валежите със слънце ще се запази до края на май.

Пред БНР агрометеорологът Дукена Жолева посочи, че добрата влагозапасяемост ще бъде подходяща за добро развитие на пшеницата, ечемика и рапицата, а също и за пролетните култури.

До края на месеца се очаква пшениците да преминат от фаза вретенене към фаза изкласяване, а рапицата – цъфтеж и оформяне на бобовете. Добро развитие се предвижда и при пролетниците, като в края на месеца при слънчогледите се очаква да се образуват съцветията.

Заради дъждовете и вероятността от градушки обаче има голяма опасност от поява на фузариум, жълта и кафява ръжда по пшениците, мана по лозята, мана и струпясване по овощните насаждения, а също и вторични зарази.

Източник: sinor.bg

email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE