Неустойчиво време, валежи и вероятност от градушки през следващите дни

През повечето дни от следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от неустойчиво време. Развитието на земеделските култури ще протича с умерени темпове, при средноденонощни температури около и малко над нормата за второто десетдневие на май, съобщи Дукена Жолева, агрометеоролог при Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

През периода не са изключва вероятността за локални градушки. Засегнатите от градушка култури при първа възможност трябва се третират с медсъдържащи фунгициди за по-бързо калциране на раните и намаляване на риска от вторични зарази.

Очакваните валежи през периода ще поддържат добро нивото на влагозапасите в 50 и 100cm почвен слой – над 80% от ППВ. Те ще се отразят благоприятно на зимните житни култури, които са в репродуктивен стадий от развитието си и имат повишени изисквания към влагата в почвата. При пшеницата ще се осъществяват фазите: изкласяване, цъфтеж, оплождане и наливане на зърното при посевите в южните райони на страната.

При слънчогледа и царевицата ще протича листообразуване

При лозата ще се наблюдава поява на съцветие. Тази фаза е критична за заразяване с мана (Plasmopara viticala) и оидиум (Uncinula necator). Прогнозираните чести валежи до края на второто десетдневие на май ще възпрепятстват провеждането на растителнозащитните пръскания, ще бъдат предпоставка за повишаване на инфекциозния фон от някои гъбни патогени: ръжди, септориоза и фузариоза по пшеницата; мани по зеленчуковите култури и лозата; кафяво гниене по плодовете на ранните сортове череши.

Източник: agrozona.bg

email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE