На 17 септември почитаме паметта на света мъченица София и трите й дъщери

На днешния ден християнската църква почита паметта на света мъченица София и дъщерите й Вяра, Надежда и Любов, загинали в името на християнската вяра през 126 г. от новата ера. Заради привързаността си към новото учение София и нейните дъщери са жестоко наказани от римската власт по време на гоненията срещу християните. В житията се споменават императорите Нерон, Адриан, Траян и Диоклетиан, като варира начинът, по който е било изпълнено самото наказание за семейството. Значението на разказа обаче остава непроменено и е свързано с премъдростта божия, каквото е значението на името София.

Според преданието София била благочестива християнка, която след овдовяването си посветила грижите си на своите три дъщери – мъчениците Вяра, Надежда и Любов (в деня на смъртта им съответно са на 12, 10 и 9 години), които носят имената на основните „плодове“ на духа (или мъдростта), а именно Вяра, Надежда и Любов.

И като съпруга, и като вдовица по-късно София водела благоразумен християнски живот, изпълнен с мир, чистота, кротост, покорност на божията воля. Според възможностите си, тя вършела непрекъснато милостиня. Животът й бил низ от добри дела.

В живота й намерили ярко отражение думите на св. апостол Яков „Мъдростта, която иде отгоре, е първом чиста, после мирна, снизходителна, отстъпчива, пълна с милосърдие и с добри плодове, безпристрастна и нелицемерна“.

Често нехристияните, но и християните от разни изповедания) поради незнание, че „премъдрост божия е едно от имената на Исус Христос, допускат грубата грешка да считат, че храмовете с името „Света София“, посветени на божия син, са наименувани не на него, а на света мъченица София“.

Въпреки мъченията, на които са подложени, за да се откажат от вярата си, и четирите светици са се уповавали на духовните ценности, София и трите й дъщери не се предали, запазвайки завета на майка си – „мои мили щерки, дойде вече времето на нашия подвиг! Съобразно с вашите прекрасни имена, вие трябва да покажете твърда вяра, непоклатна надежда, нелицемерна любов. Настъпи часът на вашето тържество, когато ще се увенчаете с мъченически венец“.

Мощите на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов почиват от 777 г. в Елзас, Франция.

Източник: sinor.bg

email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE