Мерките от ПРСР, по които ще кандидатствате през 2021 и 2022 г., са същите като в досегашния период

През следващите две години, които се очертава да бъдат преходни за прилагането на новия програмен период (2023-2027 г.), фермерите ще продължат да кандидатстват за подпомагане по Програмата за развитие на селските райони по досегашните мерки, без да има блокиране на дейността. Това съобщи за Синор.бг изпълнителният директор на фонда Васил Грудев, подчертавайки, че на официално ниво тепърва се очаква да бъдат одобрени правилата за преходния период, който ще се прилата от държавите-членки.

Финансирането на новите приеми през двете преходни години е договорено да се извършва от бюджета за следващия програмен период. Известно е, че заради БРЕКЗИТ, евроизборите, а впоследствие и COVID-19 преговорите по многогодишната финансова рамка и бъдещото законодателство претърпяха различни етапи от развитието си.

Добрата новина е, че няма да има забавяне при гласуването на бюджетите за преходния период. Така че през следващите две години родните земеделци могат да разчитат на финансиране за инвестиционните си проекти.

Ако се върнем към началото на този програмен периорд, ще си припомним, че мярка 4,1 „Инвестиции в материални активи” беше една от първите с отворен прием. Неслучайно и нейното изпълнение върви с най-бързи темпове.

Последните данни на фонд „Земеделие” за изпълнението на ПРСР 2014-2020 г. сочат, че към 31 август по подмярка 4,1, където бюджетът е 644 529 369 евро, по сключените досега договори субсидията е за 626 644 532 евро. Срямо бюджета на договорените приеми това съставлява 87,39%.

Проблемът е с усвояването, тъй като до началото на септември изплатените суми по 4,1 са едва 322 581 153 евро, или 41,79% усвояемост спрямо общия бюджет на програмата.

Източник: sinor.bg

email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE