ЕК ще се намеси на пазара на селскостопански продукти, за да защити фермерите

Европейският съюз (ЕС) е готов да защити пазара на селскостопански продукти от евентуални дисбаланси в случай на Brexit без споразумение.

Това заяви на пресконференция в Брюксел днес еврокомисарят по въпросите на земеделието Фил Хоган.

Общата селскостопанска политика има съществуващи инструменти, които могат да бъдат активирани в случай на пазарни смущения и могат да действат като мрежи за сигурност, като публична интервенция, частно складиране, предотвратяване на кризи и управление на риска, коментира Хоган.

Европейската комисия вече е използвала такива мерки, както и държавна помощ, например през периода 2014—2016 г. за преодоляване на пазарния дисбаланс и за подпомагане на земеделските производители в затруднения с краткосрочния паричен поток, отбеляза той.

„Днес говорим за сценарий без сделка, в който случай можем да кажем със сигурност, че ще има значителни смущения на някои селскостопански пазари. Европейската комисия има правно задължение да се намеси и ние ще го направим. Ранната намеса има предимството да не предоставя само подкрепа на земеделските производители, но дава увереност на пазара за ангажимента на Комисията към сектора на хранително-вкусовата промишленост. Ще ви напомня, че Комисията има значителен опит в разгръщането на мерки за пазарна подкрепа при значителни смущения на пазара“, посочи Хоган.

Днес в своята база данни за достъп до пазарите Комисията публикува подробна информация относно правилата, които Великобритания ще прилага за вноса от ЕС случай на излизане от блока без сделка. Тя се основава на информация, предоставена публично от властите в Лондон, посочват от ЕК.

Базата данни съдържа информация за 121 държави и към днешна дата тя предоставя същото ниво на информация за износа за Великобритания, както и за всички други търговски партньори на ЕС.

Източник: sinor.bg

email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE