ДФЗ преведе близо 49 хил. лева на рибно стопанство за соларни панели

Държавен фонд „Земеделие“ изплати близо 49 хил. лева (48 840 лв.) на бенефициeр по Програмата за морско дело и рибарство (ПМДР 2014-2020) по мярка 2.2 “Продуктивни инвестиции в аквакултурите”. Инвестицията е в сектор „Малки проекти“. Безвъзмездната финансова помощ се отпуска за доставка и инсталиране на соларни панели (системи за добив на слънчева топлинна енергия) в рибно стопанство, в което се отглежда африкански сом.

Стадо овце замести косачките в австрийски соларен парк

Оптимална температура на водата за отглеждане на африканския сом, през целия му жизнен цикъл, е около 25°-26° С. В отделни етапи на репродуктивното производство на сладководната риба водата трябва да е над 28° С. Технологиите за затопляне на вода от слънцето са не само рационални, високоефективни и икономични алтернативи, но и допринасят за опазване на околната среда.

Инвестицията ще оптимизира досега действащата отоплителна система в рибното стопанство, което до скоро е използвало твърдо гориво за осигуряване на топлина за водата. Соларните конструкции ще намалят значително енергийните разходи, ще повишат  конкурентоспособността на дружеството и ще подобрят условията на труд в него.

Източник: sinor.bg

email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE