ЮЗДП отбелязва седмицата на гората

Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП) ще отбележи традиционната „Седмица на гората” с множество прояви в областите Благоевград, Кюстендил, Перник, София, Софийска и Ловешка и Пазарджишка. През тази година седмицата се открива на 2 април под мотото: „Децата и гората на България за бъдещето на зелена Европа“, като ще продължи и след Великденските празници.

Акцент в програмата на ЮЗДП са масовите залесявания с участието на деца. В рамките на образователната инициатива „Растем заедно с нашата гора” в дните от 10 до 13 април във всички териториални поделения са планирани залесявания и образователни дейности с ученици.

За поредна година се организира националната инициатива „Лесовъд за един ден“, която ще се проведе в Държавното ловно стопанство „Осогово” и горските стопанства в Дупница, Благоевград и Катунци съвместно с регионалните дирекции по горите в Благоевград и Кюстендил. Чрез занимателни беседи и интерактивни игри над 170 ученици от началния курс на обучение ще научат повече за лесовъдската професия, за горските екосистеми и процесите, които протичат в тях.

На 3 април служители на ЮЗДП и Държавно горско стопанство „София” ще залесяват горски територии в софийския квартал Абдовица след проведена санитарна сеч на тополи по поречието на река Искър. С акцията започва възстановяването на първите 4 декара освободени площи, които ще бъдат засадени с едроразмерни фиданки от акация, червен дъб и топола.

Същия ден от 10 часа пред сградата на Зържавно горско стопанство „Благоевград” започва безвъзмездно предоставяне на граждани на 500 семенищни фиданки за залесяване. Фиданките са от видовете източна туя, аризонски кипарис, червен дъб, кестен и птиче грозде и са произведени в горския разсадник на стопанството.

На 4 април от 10,30 часа в землището на с. Брежани продължава засаждането на нови 4 декара с фиданки от питомен кестен. В рамките на съвместната инициатива на ЮЗДП, Държавно горско стопанство „Симитли” и Сдружение „Хора и традиции” ще участват и лесовъди ветерани от Благоевградска област. Същия ден ЮЗДП е домакин на традиционното залесяване от служители на министерството на земеделието, храните и горите, Изпълнителната агенция по горите, партньорски организации, журналисти.

Залесяване е предвидено на 10 април на територията на Стара Кресна, където през август миналата година опустошителен пожар унищожи хиляди декари иглолистни и широколистни насаждения по протежение на Кресненското дефиле.

На 12 април в района на Държавно горско стопанство „Рилски манастир” ще залесяват участниците в неформалната среща на генералните директори по горско стопанство в ЕС под надслов „За зелена обединена Европа“. Там ще е и пресконференцията на ЮЗДП, на която ръководството ще представи свършеното през изминалата година и ще очертае приоритетите до края на 2018-та година.

Седмицата на гората се чества от 1925 година. Тогава в България се провежда първият празник на залесяването. Девет години по-късно стажант-лесовъдът Георги Минков предлага честването да продължи цяла седмица.

След Втората световна война, през 1956 г., празникът е възстановен. Оттогава датира традицията той да се провежда в първата седмица на април.

Програмата с инициативите е публикувана на интернет страницата на ЮЗДП – www.uzdp.bg.

Източник: sinor.bg

email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE