Цените на яйцата остават без промяна

През периода на наблюдение средните цени на едро и на дребно на яйцата за страната остават без промяна спрямо предходната седмица.
Средната цена на едро на яйца с размер М се запазва на ниво от 0,18 лв./бр. По области, стойностите се движат в интервала от 0,14 лв./бр. в Благоевград и  Добрич, до 0,21 лв./бр. в Ямбол. Седмични ценови отклонения се регистрират в пет области, като при всичките е налице поевтиняване на продукта в рамките на 0,01 лв./бр. – 0,02 лв./бр., най-чувствително във Варна.
През изтеклата седмица средните цени на дребно на яйцата в големите търговски вериги (ГТВ) остават 0,24 лв./бр. за размер M и 0,27 лв./бр. за размер L. 
Цените на яйца с размер M в ГТВ са в диапазона от 0,18 лв./бр. в Шумен, до 0,26 лв./бр. В областите Видин, Враца, Монтана, София и Шумен се наблюдава понижение на стойностите на седмична база, с по 0,02 лв./бр., докато в Добрич и Разград е налице повишение с по 0,01 лв./бр.
Предлагането на яйца с размер L в големите супермаркети е в ценовите граници от 0,24 лв./бр. в Шумен, до 0,29 лв./бр. в Благоевград, Кюстендил, София и Хасково. В сравнение с предходната седмица, във Варна и Добрич се отчита понижение на цените с по 0,02 лв./бр., а в Разград и София – покачване с по 0,01 лв./бр.
По области, цените на яйца – размер М в другите търговски обекти (ДТО) се движат от 0,18 лв./бр. (Русе) до 0,26 лв./бр. (София). В четири области продуктът поевтинява в рамките на 0,01 лв./бр. – 0,02 лв./бр. на седмична база, най-чувствително в Шумен, докато единствено в Разград поскъпва, с 0,01 лв./бр. Тези колебания не се отразяват на средната цена за страната и тя остава 0,22 лв./бр.
Предлагането на яйца – размер L в по-малките магазини е на цени от 0,19 лв./бр. (Русе) до 0,29 лв./бр. (София). В шест области са налице разнопосочни ценови отклонения спрямо предходния седмичен период, в границите от -0,02 лв./бр. (Варна) до +0,02 лв./бр. (София). Средната цена за страната се запазва на ниво от 0,24 лв./бр.
През наблюдавания период средните за страната цени на дребно на яйца в големите супермаркети са по-високи от тези в по-малките търговски обекти – с 0,02 лв./бр. при размер М и с 0,03 лв./бр. при размер L, като и при двата размера най-голям марж се отчита в Русе – 0,07 лв./бр. за размер М и 0,09 лв./бр. за размер L. В пет области цените на яйца – размер М в ДТО са по-високи от тези в ГТВ в рамките на 0,01 лв./бр. (Видин, Враца, Монтана и Шумен) – 0,02 лв./бр. (София).
Маржът между цените на едро на яйца – размер М и тези на дребно се запазва 0,06 лв./бр. за ГТВ и 0,04 лв./бр. за ДТО, като най-голяма разлика е налице за големите супермаркети в Благоевград – 0,12 лв./бр., а за по-малките магазини във Враца – 0,09 лв./бр. В Шумен цените на дребно на яйцата – размер М са по-ниски от тези на едро – с 0,02 лв./бр. в ГТВ и с 0,01 лв./бр. в ДТО. Подобна е ситуацията и в по-малките търговски обекти в Русе, където средната цена на продукта е с 0,01 лв./бр. под тази на едро в същата област.
 Източник: fermer.bg
email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE